همیشه در رسانه‌هایی مثل تلویزیون و رادیو تبلیغات بسیاری در مورد انواع روغن ساخته می‌شود که در بیشتر موارد  این ادعا را دارند که بهترین روغن خوراکی برای پخت و پز می باشند، کمترین کلسترول را به بدن  شما می‌رسانند و سلامتی شما را را تضمین می‌کنند. ولی واقعا بهترین روغن برای سرخ کردن که  ضرر  نداشته باشد کدام است؟آیا واقعا روغن های گیاهی برای پخت وپز وسرخ کردن مناسب و بی ضرر هستند وخرید و استفاده روغن حیوانی شما را دچار مشکل می کند. ما در این مقاله شما را برای انتخاب و خرید یک روغن خوراکی خوب راهنمایی می کنیم.

در کل روغن های خوارکی موجود در بازار به دو نوع تقسیم می شوند

۱-روغن های حیوانی

۲-روغن های نباتی (گیاهی)

روغن های گیاهی

روغن های جامد ونیمه جامد:

روغنهاي نباتي جامد (هيدروژنه) در ابتدا مايع هستند و احتمالا از دانه هايي مانند ذرت ، سويا، کلزا، آفتابگردان و… تولید مي شوند. در کارخانه روغن نباتي  انها را تبديل به روغن جامد مي کنند. در مسیر این  فرآيند در ترکيب مولکول هاي روغن تغييراتی ايجاد مي شود، تغييري مضر که باعث به وجود آمدن اسيدهاي چرب غير طبيعي ترانس مي شود. کلسترول یکی از آن مواردی است  که به طور طبيعي در بدن همه انسان هاوجود دارد و براي بدن ضروري است ؛ اما اگر مقدار آن از حد طبيعي بيشتر شود سبب گرفتگي رگها مي شود. نتيجه اين مشکل بروز سکته قلبي است.

روغن های مایع:

روغن های مایع به طور معمول باید از دانه های گیاهی تولید شوند  مانند روغن آفتابگردان، سویا، ذرت و زیتون اسیدهای ترانس ندارند و حاوی اسیدهای چرب اشباع کمتری هستند.

گل آفتابگردان

آفتابگردان که حاوی دانه های آفتابگردان است، در حال حاضر پرمصرف ترین گیاه برای تولید روغن های خوراکی است. 

ذرت

گیاه ذرت یا همان بلال تولید می شود.

کلزا

گلی است زرد رنگ با دانه های روغنی ریز که سرشار از منابع روغنی است.

کانولا

گل کانولا یکی از گل های کلزا است که پس از اصلاح ژنتیکی به کلزا معروف است. طی این اصلاح ساختاری موارد مضر و بیماری زا در کلزا حذف شد.

زیتون

دانه های زیتون  و به دلیل خواص فراوان زیتون و غیر تراریخته بودن آن گزینه ای سالم و مناسب برای مصرف می باشد.

کنجد

یکی دیگر از دانه های روغنی طبیعی کنجد است که از آن روغن های سالم و طبیعی تولید می شود.

ارده

اگر کنجد آسیاب شده و کمی تفت داده شود به آن ارده می گویند. روغن به دست آمده از این فرآیند را روغن کنجد می نامند.

سویا

دانه های روغنی سویا از گیاهی شبیه لوبیا و قهوه ای رنگ به دست می آید. 

پنبه

دانه های ریز گیاه پنبه که به پنبه دانه معروف است توجه صنعت را به خود جلب کرده و برای تولید روغن های خوراکی استفاده می شود. 

پالم

درختی مانند خرما است که میوه آن را روغن می‌مالند و روغن حاصل را روغن خرما می‌گویند. روغن پالم برای مصارف غیر خوراکی است، اما برخی افراد برای کاهش هزینه های خود از آن در محصولات خود استفاده می کنند.

چرا روغن های گیاهی توصیه نمی شود

در واقع اکثر روغن های گیاهی روغن های خوبی برای پخت و پز نیستند به علت مقاومت کم آنها در مقابل دما، در میان روغن های گیاهی روغن کنجد،افتابگردان وکلزا مناسب پخت پز هستند ولی متاسفانه اکثر دانه های کشت شده در ایران و وارداتی تراریخته می باشند، کشت برخی  دانه های روغنی تراریخته در ایران دارای مجوز می باشند.

در مورد دانه کنجد و یا اکثر دانه های روغنی مطابق برخی گزارش ها این موضوع صادق است.درباره روغن افتابگردان این موضوع مهم است که چرا قیمت یک لیتر روغن اقتابگردان خیلی ارزان تر از یک کیلو دانه افتابگردان است ایا واقعا از دانه افتابگردان تهیه شده است؟

چرا تراریخته ها پیشنهاد نمی شود

۱٫شرکت مونسانتو که متعلق به یکی از بدنام ترین یهودی های صهیونیست است،تا قیل از این یکی از بزرگترین تولید کنندگان مواد سمی و بمبهای شیمیایی و اتمی طی قرن بیستم به شمار می رود که در حال حاضر نبض جریان تولید و تجارت محصولات تراریخته را در اختیار دارد و متوان گفت جزء اولین شرکت های تولید تراریخته ها می باشد.

۲٫از نظر مهندسی ژنتیک وقتی شما حتی یک ژن از میان حدود سی هزار ژن یک گیاه را تغییر می دهید، نمی توان گفت که فقط یک ژن تغییر کرده است!شما مکانیزم زیستی ا دچار تغییر و اخلال می کنید.برای اینکه با تغییر ساختار و ترکیب ژنوم ، عملکرد کل ژنوم دستخوش تغیرات می شوذ.

۳٫ایجاد مقاومت به انتی بیوتیک ه در بدن

۴٫سرطان زایی

۵٫عقیم سازی

۶٫ایجاد بیماری های جدید و ناشناخته

و…

 

ما در این مقاله شرایط تولید روغن های گیاهی را ایده آل در نظر گرفتیم یعنی تراریخته نبودن دانه ای روغنی یا تولید روغنهای گیاهی ۱۰۰درصد از دانه های روغنی وغیره… در نظر گرفته شده است ومقایسه ما بر این اساس است.

روغن خوراکی حیوانی

روغن حیوانی به دو نوع  تقسیم می شود

روغن حیوانی که از چربی شیر گاو, گوسفند و بز به دست می آید، مانند روغن زرد گوسفندی

روغن حیوانی از چربی بدن گاو, گوسفند به دست می آید، مانند دنبه و شحم

 

چرا روغن حیوانی گاوی به جای گیاهی:

  • یک مولفه برای انتخاب روغن سرخ کردنی مقاومت حرارتی یا نقطه دود است.  روغن سرخ کردنی باید  مقاومت حرارتی بالایی داشته  باشد تا بتوان با آن مواد غذایی را سرخ کرد. اگر یک روغن بالاتر از نقطه دود حرارت ببیند می سوزد و دود از آن بلند می شود. در این حالت روغن واکنش شیمیایی داده و مواد مضر از خود منتشر می کند.نقطه دود روغن حیوانی بالای ۲۵۰ درجه سانتیگراد می باشد که بر خلاف تصورات برای پخت و پز وسرخ کردن مناسب می باشد.در اغلب موارد روغن گیاهی دارای نقطه دود  پایین تر هستند. وبیشتر انها برای سرخ کردن مناسب نمی باشند.
  • روغن گاوی دارای مجموع ویتامین های ضروری نظیر ویتامین a،d، e و k، تامین انرژی ضروری جهت انجام عملکردهای حیاتی و عملکرد سیستم ایمنی قلب، مغز و استخوان ایفا می‌کند و دارای خواص ضد سرطانی  است.بر خلاف باز هم تصورات اشتباه روغن گاوی یک روغن سالم است که باعث افزایش کلسترول خوب (HDL) و کاهش کلسترول بد خون می‌شود و حتی به علت ویتامین های ضروری باعث تقویت قلب می باشد.
  • انرژی ضروری مورد نیاز برن شما می تواند با روغن حیوانی تامین شود چون بدن ما به چربی های خاصی نیاز دارد تا بتواند که عملکردهای حیاتی  خود را به خوبی انجام دهد.  برخی از این عملکردها  عبارتند از حفاظت از دیواره شکم در برابر اسیدهای هاضمه، پشتیبانی  از مغز، عصب و پوست و همچنین غشا سلولی و تقویت آن ها.این مزایا توسط چربی ها در روغن بدون روغن های هیدروژنه، چربی های ترانس دار یا کلسترول اکسیده می شود که در کره و روغن آن یافت می شوند.
  • چربی‌های حیوانی سالم‌تر هستند زیرا از نظر شیمیایی پایدارتراند و مانند روغن‌های گیاهی با رطوبت اطراف خود به راحتی اکسید نمی‌شوند.روغن های مایع گیاهی مانندروغن آفتابگردان و روغن کانولا(که متاسفانه اکثر دانه ها روغنی تراریخته هستند) تنها در صورت خالص و اصل بودن مفید هستند، اما در طی فرآیند های صنعتی مختلف با ناخالصی های مختلفی ترکیب می شوند که گاه برای سلامتی انسان بسیار مضر است.

 

 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *